Women in online work – program regional de pregătire a femeilor în IT
27 March 2023
Women in online work – program regional de pregătire a femeilor în IT
Deși lumea digitală avansează în ritm accelerat, femeile încă sunt în inferioritate numerică față de bărbați în domeniul formării tehnice și al locurilor de muncă în IT. Diferența de gen este foarte reală, în condițiile în care doar 20% dintre angajații sectorului sunt reprezentate de femei. Preconcepțiile sau lipsa de sprijin, le fac să rateze joburi de succes și perspective importante de dezvoltare a carierei. În ultimii ani, prin intermediul programelor și cursurilor de specialitate, tot mai multe femei sunt încurajate să aleagă o carieră în domeniu. În țara noastră, femeile din regiunile Comrat și Bălți au posibilitatea de a-și dezvolta abilitățile și competențele digitale, pentru a lucra online în companii IT sau platforme pentru liberi profesioniști. În cadrul programului „Women in Online Work/Femei în Muncă Online” (WOW), tinerele beneficiază de oportunitatea de a învăța, la alegere, design grafic, testare software, design web sau managementul rețelelor sociale.
„Îmi place cum se desfășoară cursurile conduse de mentori. Apreciez cel mai mult că totul este legat de practică și de lucrul unui manual QA, începând cu exemplele așa cum sunt în realitate și termenii care țin de limbajul IT, precum și temele pe care le-am făcut: am descris o zi de lucru conform la Metodologia Scrum, scriem deja scenarii de erori. Din fiecare lecție am o idee mai bună despre ceea ce face și cu ce se ocupă un tester. Foarte interesant și informativ!”, spune Carina, participantă la cursul de Testare Software.
„Participarea la cursul de web design ne oferă posibilitatea de a acumula noi cunoștințe, datorită cărora ne putem realiza într-un domeniu foarte important în prezent și cu siguranță în viitor! Percepția acestui domeniu datorită mentorului nostru doamnei Alina pare a fi simplă de la început, sper să învățăm și să obținem succes în acest domeniu! Sunt foarte fericit că avem ocazia să participăm gratuit la acest curs!” afirmă Irina, participantă la cursul de Web Design.
Potrivit unui studiu realizat de Școala Informală de IT (SIIT), femeile aleg să își schimbe profesia și se reprofilează în industria IT în jurul vârstei de 29 de ani. Printre cele mai frecvente motive sunt dorința de a fi independente financiar și de a obține venituri mai mari, interesul față de schimbările din lume, dar și posibilitatea de a avansa în carieră și de a munci din orice colț al lumii.
„Personal, până recent am practicat o singură meserie, dar acum înțeleg că a venit momentul pentru ceva nou. Fiecare lecție este o provocare cu sarcini de învățare și teme, mai ales că temele sunt în engleză. Mentorul ne prezintă informațiile cu mare atenție, răspunde la întrebările noastre și face tot posibilul ca subiectul să fie înțeles de fiecare participant la proiect. Ne sunt oferite foarte multe exemple teoretice, cât și practice și suntem îndemnați să studiem. Sper că organizatorii vor forma mai multe cursuri pentru ca doamnelor și domnișoarele să aibă acces la un viitor în IT”, spune Alina, participantă la cursul de Testare Software.
În prezent, peste 100 de femei din regiuni pot își pot construi o carieră de succes în domeniu, odată cu absolvirea programului.
”La EMA, am avut ocazia să ne alăturăm evenimentelor de lansare a cursurilor Incubatorul de Talente din Bălți și Comrat și să întâlnim femeile online – să le auzim întrebările și să le vedem interesul – și a fost foarte inspirațional. EMA și SlovakAid susțin puternic femeile în dobândirea de competențe digitale – acest lucru a fost confirmat și de diplomatul de dezvoltare slovac din Moldova care a participat la evenimente, deoarece am văzut în proiectele noastre anterioare că funcționează cu adevărat. Prin dobândirea de competențe digitale, femeile pot obține oportunități de carieră mai bune și salarii mai bune și pot combina munca digitală cu viața lor de familie. Vom urmări succesele femeilor pe tot parcursul Incubatorului de Talente și așteptăm cu nerăbdare următoarele oportunități de a le întâlni în cadrul proiectului.” a declarat coordonatorul proiectului EMA după lansarea cursurilor.
„Prin intermediul acestui program, femeilor din regiuni, care își doresc o schimbare profesională, le oferim posibilitatea să învețe și să se pregătească pentru primul job în IT. De cealaltă parte, zeci de companii sunt în căutare de angajați calificați, care dețin competențe și abilități tehnologice și sunt pregătiți să evolueze profesional. Împreună, aceste două componente se completează. Oferindu-le pregătirea necesară, fetele și femeile au șansa de a prospera pe o piață a muncii extrem de competitivă. Acest lucru, la rândul său, poate stimula diversitatea și incluziunea în sectorul tehnologic, conducând la o societate digitală mai echitabilă și mai diversă.”, Irina Grișca, manageră de program.
Proiectul „Incubatorul de talente: Educația digitală pentru femei și profesioniști IT în Moldova” (SAMRS/2022/MD/1/3) implementat în perioada 10.2022 – 12.2023, a fost realizat din fondurile ajutorului oficial pentru dezvoltare al Republicii Slovace.